Çalışan Bağlılığı Nedir?
Günümüzde şirketlerin insan kaynakları alanında en çok “Çalışan bağlılığı nasıl arttırılır?” sorusu sorulmaktadır.
Burada öncelikle çalışan bağlılığının tanımını yapmak gerekir. Çalışan bağlılığı, çalışanların kuruluşa karşı tutkulu bir bağ hissetme, işlerine bağlı kalma ve ekstra çaba gösterme derecesidir.
Son zamanlarda yapılan Gallup anketine göre çalışanların %70 işine bağlılık hissetmemektedir. İşine bağlılık hissetmeyen çalışan şirketi ileriye götürecek bir katkı sağlamadığı gibi motivasyon düşüklüğü ile beraberindeki insanların da motivasyon düşüklüğüne sebebiyet vermektedir Çünkü yapılan araştırmalara göre motivasyon düşüklüğü beraberinde mutsuzluğu getirmektedir ve bir işletmede mutsuz bir çalışan etrafındaki 8-9 kişiyi etkilerken mutlu bir çalışan sadece 1-2 kişiye etki edebilmektedir.
Çalışanın bağlılığının arttırılması sadece iş yerinde sirkülasyonun azalmasını sağlamamaktadır. Aynı zamanda işi bilen, yetkin personelin uzun vadede çalışması ve buna paralel olarak iş yerinde verimliliğin artması anlamına gelmektedir.
Çalışan bağlılığının yüksek olduğu şirketlerde; personeller yüksek verimde çalışıp şirkete yüksek katkılar sağlarken eş zamanlı olarak çalışma ortamı huzurunun arttığı ve devamsızlık oranlarında azalma olduğu gözlemlenmektedir
Çalışan bağlılığı birden fazla etkene bağlıdır. Başlıca etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
– Yönetici Faktörü:
İyi bir yönetici ile yola çıkılması sadece işletmesel verimlilik değil insan kaynakları açısından da çok önemlidir. İyi yönetici kendi motivasyonu yüksek olduğu için ekibinizin de motivasyonunu yüksek tutacak ve işe bağlılığını arttıracaktır.
-Doğru Hedef Faktörü:
Çalışanlara uygun denetlenebilir ve ulaşılabilir bir hedef belirlemek çalışan bağlılığını etkileyen bir diğer faktördür.
Çalışanlarla birlikte şirketinizin büyümesi için ortak hedefler koyduğunuzda çalışanlarınız sürece dahil edilerek şirkette görünür olduklarını hissederler ve motivasyonları artar. Aynı zamanda birlikte belirlenen hedeflere ulaşmak için daha fazla çaba sarf ederler.
Burada hedef konulurken dikkat edilmesi gereken konulardan biri çalışanın bilgi, beceri ve yeteneklerine uygun erişilebilir hedefler konulmasıdır.
-Şeffaf ve Erişilebilir Yönetim Faktörü:
Yapılan araştırmalara göre yöneticilerin çalışanlara şeffaf olması, her konuda açık davranılması çalışanların işyerindeki mutluluğunu ve buna bağlı olarak bağlılığını arttırmaktadır
Erişilebilir olma hususu ise şu şekilde izah edilebilir: Nasıl ki ortak hedefleri birlikte belirliyorsunuz ve şirketin ihtiyacı için iletişim halindesiniz, benzer şekilde personelin ihtiyaç duyduğu anlarda da erişilebilir olmanız ona kendini işletmede değerili hissettirmektedir. Bu da bağlılığını arttıran bir diğer etkendir
-Uygun Çalışma Ortamı Faktörü:
En önemli etkenlerden biri de çalışanın bilgi ve becerilerine uygun, bunları geliştirebileceği ve yetkinliklerini kullanabileceği bir ortamda çalışıyor olmasıdır. Kısacası çalışana ihtiyaç duyduğu çalışma ortamının sağlanmasıdır. Teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, pozisyonun en ihtiyacı duyduğu araç ve gerecin rahatlıkla erişilebilir durumda olması ve problemsiz çalışması personelin işini yapmasını kolaylaştıracak dolayısıyla da bağlılığını artıracaktır.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi de personeli dijital dönüşümünü tamamlanmış bir işletmede çalışmaya itmektedir. Dolayısıyla bilhassa teknolojide günümüze yakın olan işletmelerde çalışan bağlılığı çok daha fazladır.
-Mutluluk Faktörü
Çalışanların bağlılığını artıran bir diğer etken mutluluktur. İş yerinde mutlu olan bir çalışan bu mutlu ortamı dışarıda yakalayamayacağı düşüncesiyle de işinden ayrılmayı düşünmemektedir. Çalışanın özel günlerde hatırlanması, küçük büyük, önemli önemsiz fark etmeksizin yaptığı işlerin fark edilmesi, çalışanın iş yerinde görünür olması, takdir edilmesi ve gerektiğinde ödüllendirilmesi çalışanın mutluluğunu olumlu yönde etkilemektedir.
Siz de çalışan bağlılığını artırmak istiyorsanız, insan kaynakları danışmanlığı hizmetimizden faydalanarak işletmenizde fark yaratabilirsiniz!