Örgütsel Kariyer Yönetimi
Örgütsel kariyer yönetimi literatürde, kişilerin kariyer beklentilerini saptamak, çalışanlara uygun kariyer fırsatları sunmak, çalışanların hak ettikleri bu fırsatları belirleme ve kariyer yönetim programlarının sonuçlarına ulaşma ve sonuçları değerlendirme faaliyetlerinin örgütler tarafından yapıldığı süreç olarak tanımlanmaktadır.
Kariyer yönetimi ise işletmelerde çalışanların potansiyelinden en üst seviyede yararlanabilmek amacıyla uygulanmaktadır. Kariyer yönetimin sağlanması için en önemli şart sadece yönetsel ve idari kadro değil, tüm çalışanlar arasında iletişimin sürekli açık olmasıdır.
Örgütsel kariyer yönetiminde işletme, çalışanına kendisini ve kariyer hedeflerini geliştirme imkânı vermekte ve onlara yardımcı olacak yollar ve faaliyetler belirlemektedir. Örgütsel kariyer yönetiminde, çalışan işe alındığı ilk andan itibaren işletmenin hedefleri doğrultusunda yönlendirilmektedir. Bireysel kariyer yönetimi ise insan odaklı olup genellikle iş hayatı değil günlük yaşamla ilgilidir. Örgütsel kariyer yönetimi ise planlama, sistem geliştirme ve çalışanla ilişkilendirilmiş çabalarla uyum sağlamayı ön plana almaktadır.
Yetenek Yönetimi ve Kariyer Yönetimi Arasındaki İlişki
Son zamanlarda işletmeleri diğerlerinden öne geçiren husus, çalışanların niteliklerindeki farklılıktan ve işletmelerin yenilikçi yaklaşımından kaynaklanmaktadır. Yetenek yönetimi işletmelerin farklılık ve yenilik ihtiyaçlarını karşılamada başvurabilecekleri etkili çözüm yollarından biri olarak görülmektedir. Yetenek yönetimi; kaynakları ve politikaları kullanarak işletme içerisinde bulunan yüksek yeteneğe sahip bireylere kariyer geliştirme ve ilerletme imkânları sunmaktadır. Yetenek yönetimi süreci işletmenin geleceği için çalışan liderlerin geliştirilmesine yoğunlaşmaktadır. Yetenekli çalışanların işletmeye çekilmesi için rekabetçi bir temelde yürütülen uygulamalar yetenek yönetiminde yer almaktadır. İşletmeler yetenek yönetimini sağlayabilmek için rekabetçi ücret politikaları sağlar, yeteneği açığa çıkaracak eğitim ve gelişim fırsatları sunar, performans yönetimi süreçlerini uygular, çalışanı elde tutma faaliyetlerini gerçekleştirir ve çalışanların yatay ve dikey kariyer hareketliliğini yönetir ve yaşam boyu öğrenmeyi destekler.
Kariyer yönetimi, yeteneklerin ve çıkarların analiz edilmesi hususunda işletmelerin çalışanlarına yardım etmesini sağlayan ve kariyer geliştirme faaliyetlerini planlamalarını kolaylaştıran bir uygulamadır. Kariyer yönetiminin amacı, bireysel yetenek ve ilgi alanlarının işletmenin amaçlarıyla entegre edilmesi ve bu sayede hem işletmenin hem de çalışanların kendi potansiyellerinden en üst düzeyde yararlanabilmesini sağlamaktır.