Neden Görüşemiyoruz?
İşsiz kalmak; sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak olumsuzlukları doğurabilecek bir süreçtir. İşsizlik sürecinde yaşanan gelir kaybı ve günlük yaşantıdaki meydana gelen değişimler sebebiyle adayın sosyal yaşam rutinleri de zamanla dönüşmeye başlar. Uyku ve yemek düzenimizin bile çalışma durumumuza göre şekilleneceğini biliyoruz.
İşsizliğin ya da iş arama sürecinin kolay olduğunu iddia etmek ya da bu sürecin güzellemesini yapmak gibi bir gayemiz yok. Tam aksine, bu sürecin yorucu kısmını en iyi biz biliriz. Bu süreçte içinde bulunduğunuz durumun farkındayız. Bu yüzden sizlere bu konuyla ilgili destek olmak ve iş arama sürecinde doğru bilinen yanlışların farkına varmanızı istiyoruz. Biz sizin yanındayız.
Kısa bir süreyi kapsasa dahi iş arayan herkesin ezberlediği bazı kalıplar vardır. Eminiz ki bu süreci yaşayan herkes görüşmeye gittiğinde ne yapması ya da ne yapmaması gerektiği konusunda araştırmalarda bulunmuştur. Ve yine eminiz ki iş görüşmelerine hazırlanırken güvenilir olmayan kaynaklarla hazırlanmak yerine tam olarak başvuracağınız pozisyonla ilgili detaylı bir hazırlık yapmanız halinde görüşmeye gittiğinizde elde edemeyeceğiniz iş yok!
Ancak şu ana kadar yaptığınız sayısız iş başvurusuna rağmen neden hala görüşmeye çağrılmadığınızı merak ediyor musunuz? Daha da önemlisi; görüşmeye gidene kadar ki geçen süreçte neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı biliyor musunuz? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar bizce “şanssızlıktan” daha fazlasını ifade ediyor.
Peki, biz size ne öneriyoruz? Gelin bu manzaraya bir de karşı taraftan bakalım…
İş başvurusu yaparken yönlendirdiğiniz öz geçmiş sizin kim olduğunuz hakkında ön bilgiyi sağlayan en önemli veridir. Dolayısıyla hazırladığınız öz geçmişin sizin yeteneklerinizi, becerilerinizi ve deneyimlerinizi tam olarak yansıttığından emin olmalısınız. Öz geçmiş hazırlarken olmadığınız bir kişiyi yaratmaya çalışmak uzun vadede size zarar verecektir. Öz geçmişinizi hazırladıktan sonra ise aynanın karşısına geçin ve işe alım yapan kişi gözüyle kendinizi incelemeye çalışın. Düşünün ve sorun: “Siz, sizi işe alır mıydınız?”. Cevabınız “Evet” ise gönül rahatlığı ile başvurulara devam edebilirsiniz.
Başvuru yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
Başvurduğunuz ilanları en ince ayrıntısına kadar inceleyin. Başvurduğunuz firmayı, pozisyonu, pozisyonun gerektirdiklerini… Örneğin ilanda belirli bir bölümden mezun olmak şart koşulmuşsa ya da belirli eğitimlerin/sertifikaların varlığı isteniyorsa; başvurduğunuz ilanın incelemelerinde filtrelemeye takılmanız çok olasıdır. Aynı filtrelemeye takılma olasılığı; deneyim, yaş, lokasyon gibi kriterlerde de geçerli olabilmektedir. Bu gibi belirli isteklerin net talep edildiği ilanlara başvuru yaparken etkili bir ön yazı hazırlamak ya da sizi öne çıkaracak detayları özgeçmişinize eklemek size fayda sağlayabilir.
Sözün özü, bir ilana başvuru yaparken istenen beceri ve yeteneklerle, sizin sahip olduğunuz beceri ve yeteneklerinizin en az yüzde 70 uyuştuğundan emin olmanız gerekmektedir. Bu oran sizin işe alım başvuruları incelenirken sizin filtrelemeye takılma olasılığınızı düşürüp; görüşmeye çağrılma olasılığınızı arttırabilecektir. Buna ek olarak; beceri ve yeteneklerinize uygun olmayan bir işe başvursanız ve hatta görüşüp kabul alsanız bile; uzun vadede kariyer yolunuz için ne yazık ki olumlu etki sağlamayacaktır.
Beklenen an geldi…
Hazırlamış olduğunuz etkili bir özgeçmiş ile gerçekleştirmiş olduğunuz sayısız başvuruların birinden görüşme talebi için bir telefon aldınız. Ancak aramayı cevaplayacak kadar uygun değildiniz ya da duymadınız. Bu ihtimallerin hiçbiri sizin aramaya geri dönmemeniz ya da umursamamanız kadar önemli değildir. Unutmayın, bu süreçte ulaşılabilir olmanız kadar sizin istediğiniz şeylere ulaşabiliyor olmanız çok daha önemli bir kriterdir.
Telefon çağrısını duydunuz ve aramaya cevap verdiniz ancak telefonda konuşurken hangi şirket veya hangi pozisyon için başvuru yaptığınızı anımsamakta zorlandınız. Telefonda sizinle görüşme talebinde bulunan yetkiliye bunu fark ettirmemek sizin yararınıza olabilir. Karşılıklı uygun olan bir vakitte görüşmek için anlaştıktan sonra başvuru yaptığınız siteleri kontrol ederek sizin için gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Son olarak:
Kendinizi analiz edin; kim olduğunuzu, neyi sevdiğinizi, yeteneklerinizi, becerilerinizi, zaferleriniz ya da mağlubiyetlerinizi… Kısaca; sizi, siz yapan her şeyi… Kim olmak istediğiniz kadar kim olmak istemediğiniz de önemlidir. Kendiniz hakkında uzun uzun düşünün. Unutmayın ki sizi, en iyi siz bilebilirsiniz. Kendinizle ilgili farkındalığınız olduğu sürece inanın bize olduğunuz kişiyi çok sevecekseniz.
Hayatta öğrendikleriniz ve deneyimleriniz ışığında farklı yolları, farklı pozisyonları denemekten endişe duymayın. Umutsuzluğa kapılmadan ve pes etmeden devam etmelisiniz.
Başarıya ulaşan yolların, doruklara doğru dar yollardan oluştuğunu unutmayın.